Kontakt oss +47 98 81 65 32

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

20. mai – Verdensdagen for bier

Det er ikke alltid lett for alle verdens land å bli enige om ting, men i desember 2017 ble det enstemmig vedtatt at det skulle være en egen verdensdag for biene. Når man skulle finne en dato, kunne vi ikke vite hvilken dag biene ville at det skulle være, men det ble valgt at det skulle være den 20. Mai, som er fødselsdagen til Anton Janša (hvem er Anton Janša tenker du?).

Anton Janša (1734 – 1773) var en slovensk birøkter og maler. Janša er kjent som en pioner innen moderne birøkt og en stor autoritet på området.

Hvorfor er denne dagen viktig?

Forskning viser at antall bier og andre pollinerende insekter går ned, og det blir stadig verre. Dette skyldes menneskelig aktiviteter som intensivt landbruk, utbredt bruk av plantevernmidler og forurensing. Biene blir utsatt for nye sykdommer og bienes levemiljø krymper på grunn av at vi mennesker stadig tar mer plass.

I naturen henger alt sammen, og vi mennesker er også en del av naturen. Biene er viktige for å ta vare på den økologiske balansen og det biologiske mangfoldet i naturen. Det er også sånn at en tredjedel av all mat som blir produsert av og for oss mennesker er avhengig av pollinering.

Hva kan vi gjør for biene, konkrete tips og råd:

FN har laget en liste over hvordan også enkeltpersoner kan hjelpe biene.

  • Du kan åpne et biehotell i hagen. Bygg eller kjøp en biekasse hvor biene kan bo.
  • Du kan sette ut vann til biene. Sett ut en skål med vann som biene kan drikke av, legg gjerne glasskuler i vannet slik at biene har noe å lande på.
  • Du kan plante ulike planter i hagen, som blomstrer på ulike tidspunkt i løpet av året. Det gjør at biene har mat gjennom hele sesongen.
  • Du kan unngå å bruke plantevernmidler, soppdrepende midler eller ugressmidler i hagen.
  • Du kan handle fra bærekraftige produsenter.
  • Du kan øke bevisstheten ved å dele denne informasjonen med venner, kjente og ditt lokalsamfunn.

Vi i HONNINGGUTTA.NO heier på biene, og ønsker dere alle en zzzummende 20. Mai! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)