Kontakt oss +47 98 81 65 32

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

Bie eller veps?

Aaaaa, de er her!

… men var det bie eller veps?

Det finnes mer en 20 tusen bie arter , og mer enn 100 tusen arter veps som vi vet om. De kommer i en rekke former, farger og størrelser, men en rask titt på deres anatomi, oppførsel, reir og kosthold kan hjelpe deg å skille dem fra hverandre. Det er ikke alltid lett, men husk at øvelse gjør mester.

Helt kort kan vi gjerne si at biene er fredfulle vegetarianere som liker å pollinere, mens vepsen er et kjøttetende rovdyr. Og under vil jeg komme med konkrete ting du kan se etter som vil hjelpe deg å skille mellom «alarm» og «falsk alarm».. neste gang noen rundt deg skriiiker «aaaaaa ei bie!».

Kroppene deres:

Bier har typisk en rundere, bredere og mer stutt kropp med tykkere ben. De er også dekket av millioner av små hår som resulterer i en lubben, uklar form. Vepsens kroppsdeler er mye mer tydelige og eksoskjelettet deres er slankt og skinnende. De har tynne ben og kan ha en smal eller sammenklemt midje.

Holdning og oppførsel:

Vepsene er mye mer irritable, og hvis en veps føler at reiret er truet, vil mange andre ikke nøle med å hjelpe dem med å forsvare det. Hvis de har slått seg ned i nærheten av huset ditt vil du senere på sommeren ikke klare å nyte sandwichen din med kjøttpålegg i fred og ro på grunn av vepsen som får sine proteiner fra kjøtt. Bier er mildere i temperament og kan bare stikke én gang (når bien stikker oss dør den selv ikke lenge etter, samme veps kan stikke oss gjentatte ganger), så det er mindre sannsynlig at du blir stukket av en bie. Biene er også vegetarianere, og de får sine proteiner fra pollen. Du vil derfor vanligvis se grupper av bier lavt nede i blomsterbedene, på jakt etter planter å pollinere. Vepsene, derimot, bygger reiret høyt og flyr rundt på jakt etter mindre insekter å spise på.

Hvor slår de seg ned:

I naturen har bier en tendens til å bygge vertikale vokskammer inne i hule trær, mens veps bygger horisontal kam fra forskjellige masser eller gjørme på lune steder (de slår seg gjerne ned inne i boden eller garasjen din). Vepsene er veldig territorielle, så hvis du setter opp et falsk vepsebol vil de ikke oppholde eller slå seg ned i nærheten av det. Jeg setter alltid opp falske vepsebol nær mine bikuber, da ungår jeg angrep fra veps på mine bier (jeg har mistet hele bifolk pga veps).

… eller er det ei flue?

Etter hvert som du blir flinkere til å beholde roen og se etter om det er bie eller veps vil du også kunne se noe annet. Alt er ikke alltid slik det ser ut til å være ved første øyekast. Noen fluer etterligner utseendet til bier og veps. Så hvis du ser korte, stubbete antenner eller virkelig store øyne foran i stedet for på siden av ansiktet, ser du på en flue. Hvis du ser nærmere etter, vil du også legge merke til at fluer bare har to vinger, mens bier og veps har fire vinger.

Så vær ikke redd for å møte på ei bie eller få besøk av bier i hagen, men veps kan vi godt skremme bort med falske vepsebol 😀

One comment

  1. Mary-Ann Østvik

    Veldig fin info

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)