Kontakt oss +47 98 81 65 32

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

Glasskrukker vs plastbeger

Da vi startet opp HONNINGGUTTA.NO i slutten av 2018 var det mange ting vi måtte ta hensyn og stilling til. Det var en selvfølge at vi kun skulle tilby rå og ekte honning, men hva skulle honningen oppbevares i – glass-, metall- eller plastbeger?

Ut ifra det vi hadde hørt fra eldre birøktere og det vi selv klarte å lese oss opp til kom vi raskt fram til at vi måtte velge å gå for glasskrukker med metallokk. Det var spesielt to grunner til det, kvalitet og miljø.

Kvalitet

Når det kommer til kvalitet bør kvalitets honning alltid oppbevares i glass, da honningen vil bli ødelagt når kjemikalier fra plast lekker ut til honningen. Mange av oss er bekymret for plastsøppel i naturen og hvaler og fugler som er fulle av plast. Et annet spørsmål er om kjemikaliene i plasten er farlige for oss mennesker.

En gruppe forskere fra NTNU og universitetet i Frankfurt har undersøkt hva plasten faktisk slipper ut av stoffer når den ligger i vann. Og de kommer fram til at “Mange av disse kjemiske stoffene, eller miksen av dem, er giftige.”

Du kan lese mer om dette i denne artikkelen til NRK.no: https://www.nrk.no/trondelag/ny-forskning-viser-at-plast-lekker-mer-miljogifter-og-farlige-kjemikalier-enn-man-har-trodd-i-vann-1.15703811

Honning  k a n  oppbevares i plast dersom du spiser den før det har gått to måneder fra du tapper den i plastbeholder. Dessverre er det ofte sånn at den honningen i plastbeholdere du finner i butikken gjerne har vært i plastbeholder i opptil flere år før den blir solgt til deg.

Så aldri kjøp honning fra en butikk i en plastflaske! Når du kjøper honning bør den alltid være i glasskrukke.

Årsaken er at når plastkjemikaliene lekker ut til honning, begynner honningen å miste sin nærings- og helseverdi og fører i stedet til helseproblemer som metabolske forstyrrelser. 

Oppbevaring av honning i metallbeholdere kan føre til oksidasjon av honning, som igjen vil ødelegge honningsmaken.

Når det kommer til kvalitet, vil jeg si at glasskrukker er det absolutt beste. Deretter kan en til nød nøye seg med metallkrukker. Men du bør alltid unngå honning som oppbevares i plast.

Miljø

Når det kommer til miljø er det ingen overraskelse at plast er virkelig ille. Ikke bare tar det opp mot 500 år før det brytes ned, men vi vet ikke om selve materialet noen gang forsvinner helt. I tillegg til mikroplasten er det en fare for at giftene plast avgir finner veien inn og spres oppover i næringskjedene.

Glasskrukkene og metal lokkene vi bruker trenger bare å sorteres riktig når de kastes, slik vil de kunne smeltes og støpes om og om og om igjen!

Les mer her hvordan du sorterer glass- og metallemballasje:

https://www.sirkula.no/sortering/slik-sorterer-du-glass-og-metall/
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)