Kontakt oss +47 98 81 65 32

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

Om honning

honning og helse

Rå honning og helse

I tusenvis av år har mennesker nyttet seg av honningens helsebringende effekter.  Det er da viktig at man bruker rå honning. At den er rå betyr at den er ubehandlet og ikke varmebehandlet. Honning består av sukker, vann og næringsstoffer som vitaminer, mineraler og enzymer. Ved varmebehandling svekkes nytten av disse. Honning har vist seg å være et naturlig antibiotikum som kan brukes både inni og utenpå kroppen. Flere land anbefaler honning som middel mot sår hals og hoste. Grunnen til at honning aldri blir dårlig er at nettopp bakterier ikke overlever i honning. Kombinasjonen av naturlig sukker, vann og lav Ph skaper et miljø de ikke klarer seg i. Husk at spedbarn under 12 måneder ikke skal ha rå honning.

Ekte honning

Nyttige tips

  • Erstatt sukker med rå honning. Raffinert sukker går gjennom en prosess hvor næringsstoffene fjernes og kjemikalier tilsettes. I tillegg er honning søtere enn sukker. Det betyr at du kan bruke mindre mengder honning og oppnå samme sødme.
  • Bruk rå honning i baksten. Honning gjør deigen gjærer raskere og at den blir luftigere.
  • La teen hvile før honning tilsettes. Rå honning skal helst ikke utsettes for temperaturer over 45 grader, da næringsstoffene svekkes. 

Hvordan honning blir til

Biene samler nektar og pollen fra blomstene. Dette lager de honning av. Pollen og honning bruker de til å mate seg selv og larvene med. Bienes pollinering er helt nødvendig for oss mennesker, og uten denne hadde vi for eksempel ikke fått frukt, bær og grønnsaker. Biene jobber hardt for å lage honning og må faktisk besøke millioner av blomster for å produsere 1 kg honning. Nektaren biene samler inn bringer de med seg tilbake til bikuben, hvor de også tilsetter enzymer. I utgangspunktet er all honning flytende, men med tiden krystalliserer den. Dette er helt normalt og et tegn på kvalitet. 

I verden finnes det over 300 ulike honningsorter, som varierer på smak, farge og konsistens. Sortshonning defineres ut i fra hvor mesteparten av nektaren kommer fra. Slik får vi sortshonning som Appelsinblomsthonning, Lynghonning og mange flere!

Livet i bikuben

I en bikube er det opp til 50-60 000 bier om sommeren. Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier (droner) og mange tusen arbeidsbier. Alle biene har sin spesielle oppgave i dette fascinerende samfunnet. Ved kubeinngangen holder vaktbiene til, og passer på at ingen uvedkommende kommer inn. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, mens dronene tar seg av befruktningen av de unge dronningene. Arbeidsbiene har mange og varierende oppgaver avhengig av alder og behov i kuben, og oppgavene blir delt etter et nøyaktig system. Renhold, fôring av yngel, voksproduksjon, vakthold og innsamling av honning og pollen står på programmet. I sommerhalvåret er det full aktivitet i kubene. Da står dørene vidåpne i naturens spisskammer. Biene flyr fra blomst til blomst og sikrer seg tilstrekkelige forsyninger til vinteren.

SMAK VÅR HONNING 

[products limit="20" columns="5" orderby="popularity" order="DESC"]
Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)