Kontakt oss +47 482 59 326

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

Om honning

honning og helse

Rå honning og helse

I tusenvis av år har mennesker nyttet seg av honningens helsebringende effekter.  Det er da viktig at man bruker rå honning. At den er rå betyr at den er ubehandlet og ikke varmebehandlet. Honning består av sukker, vann og næringsstoffer som vitaminer, mineraler og enzymer. Ved varmebehandling svekkes nytten av disse. Honning har vist seg å være et naturlig antibiotikum som kan brukes både inni og utenpå kroppen. Flere land anbefaler honning som middel mot sår hals og hoste. Grunnen til at honning aldri blir dårlig er at nettopp bakterier ikke overlever i honning. Kombinasjonen av naturlig sukker, vann og lav Ph skaper et miljø de ikke klarer seg i. Husk at spedbarn under 12 måneder ikke skal ha rå honning.

Ekte honning

Nyttige tips

  • Erstatt sukker med rå honning. Raffinert sukker går gjennom en prosess hvor næringsstoffene fjernes og kjemikalier tilsettes. I tillegg er honning søtere enn sukker. Det betyr at du kan bruke mindre mengder honning og oppnå samme sødme.
  • Bruk rå honning i baksten. Honning gjør deigen gjærer raskere og at den blir luftigere.
  • La teen hvile før honning tilsettes. Rå honning skal helst ikke utsettes for temperaturer over 45 grader, da næringsstoffene svekkes. 

Hvordan honning blir til

Biene samler nektar og pollen fra blomstene. Nektaren blir om til honning, og både den og pollenet brukes som mat til biene og larvene. Bienes pollinering (bestøvning) av frukt, bær og oljevekster sikrer en god avling med fin kvalitet. Dette arbeidet har langt større verdi enn honningen de produserer. Bienes innsats som honningsamlere er godt kjent. Biene må besøke over 20 millioner blomster – eller ta over 60.000 flyturer for å produsere 1 kg honning. Biene finner nektar i blomstene som de omdanner til honning ved å tilsette enzymer og redusere vanninnholdet. Tavlene med modnet honning slynges ved hjelp av hjelp av en spesialkonstruert sentrifuge (slynge), og ut kommer flytende honning. Honning er det rent naturprodukt og har ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter den kommer fra. Honning er flytende når birøkteren slynger den ut, men de fleste sorter vil få fast konsistens etter en tid. Den kalles da for krystallinsk honning. Det meste av norsk honning er krystallinsk honning.

Livet i bikuben

I en bikube er det opp til 50-60 000 bier om sommeren. Et bisamfunn består av en dronning, noen hundre hannbier (droner) og mange tusen arbeidsbier. Alle biene har sin spesielle oppgave i dette fascinerende samfunnet. Ved kubeinngangen holder vaktbiene til, og passer på at ingen uvedkommende kommer inn. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, mens dronene tar seg av befruktningen av de unge dronningene. Arbeidsbiene har mange og varierende oppgaver avhengig av alder og behov i kuben, og oppgavene blir delt etter et nøyaktig system. Renhold, fôring av yngel, voksproduksjon, vakthold og innsamling av honning og pollen står på programmet. I sommerhalvåret er det full aktivitet i kubene. Da står dørene vidåpne i naturens spisskammer. Biene flyr fra blomst til blomst og sikrer seg tilstrekkelige forsyninger til vinteren.

KJØP VÅR HONNING OG FOREBYGG BIEDØD

  • kr89 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr99 Kjøp
  • ,

    kr29 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • ,

    kr10 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr99 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • Utsolgt

    kr99 Les mer
  • kr99 Kjøp
  • kr99 Kjøp
  • kr89 Kjøp
  • kr99 Kjøp
  • kr99 Kjøp
  • kr69 Kjøp
  • Utsolgt

    kr89 Les mer
Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)