Kontakt oss +47 98 81 65 32

Fri frakt over kr 500,-

Rask levering i hele Norge

Spiser du kinesisk honning? – Hvor kommer honningen i Norge fra..?

Du har kanskje sett på våre glass at vi merker glassene våre med informasjon om hvilket land og region honningen kommer i fra. Vi merker i tillegg med «Norske Birøktere» og «Europeiske Birøktere». Men når du handler honning i butikken får du ofte kun oppgitt om det er norsk, innenfor EØS eller utenfor EØS (gjerne med bitteliten skrift bak på flasken ett sted). Hva om jeg fortalte deg at i 2021 satte Norge ny rekord i import av honning fra Kina?

Honning fra Kina er forbudt i mange land, mens Norge setter ny rekord. Faktisk er Kina det landet vi nå importerer mest honning fra. Sjokkert?..

Ja det ble vi også!

I Norge var totalmarkedet for honning i 2021 på ca. 2769 tonn. Av dette produserte vi, norske birøktere, kun 1200 tonn. Det betyr at vi bare klarte å produsere rett under halvparten (43%) av det vi spiser.

Så honning MÅ vi importere. Men vi kan jo importere fra land som har gode tradisjoner og gode kontroller, du ville ikke spist tomater eller agurker dersom de kom fra Kina?

Fra 2010 til dags dato har de store aktørene i Norge importert honning fra Kina uten avbrudd. Den beskjedne importen som i 2010 startet med 18 200 kg «honning», har med årene vokst seg kraftig. I 2021 importerte de store aktørene hele 463 017 kg «honning». Dette er en kolossal prosentvis vekst på svimlende 2 444 % på bare elleve år.

– Totusenfirehundreogførtifire prosent-

Hvor skal jeg kjøpe honningen min da?

I butikkhyllene finner du ca. 500 tonn norsk honning og 1569 tonn importert honning – av dette er 1 av 3 fra Kina. Det vil si at hver fjerde honningkrukke i butikken er fra Kina. For å forvirre deg som forbruker enda mer, opplyses det ikke om hvor honningen kommer fra – i tillegg har en av de store aktørene begynt å blande importert honning sammen med norsk honning – «for smakens skyld» er forklaringen!

Det beste du kan gjør når du kjøper honning er å handle direkte fra birøkteren, eller fra dedikerte bedrifter som oss i Honninggutta. Vi lager litt honning selv og vi selger for stadig flere norske og europeiske birøktere.

Gjennom kvalitetsmerkingene våre «Norske Birøktere» og «Europeiske Birøktere», sørger vi for at du alltid får rå og ekte honning hver gang du handler hos oss!

One comment

  1. Ina Cathrine Moos Wiken-Cawley

    Heisann og takk for god honning og mye gøy informasjon.
    Men,hvorfor ikke honning fra Kina ? Er det ikke ekte honning ?
    Vennlig hilsen
    Ina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Frakt kr 69.-
Gratis frakt over kr 500,-
Rask levering i hele Norge (2-5 virkedager)